Critical alignment yoga

In de loop van het leven ontstaan er veranderingen in het lichaam door stress en een verkeerde houding: de rug wordt krommer, schouders verstijven, nek en /of onderrug worden daardoor meer gespannen en gevoeliger voor overbelasting. Uiteindelijk kunnen hier klachten van de wervelkolom door ontstaan.

Critical alignment yoga (afgekort: CAY) maakt gebruik van yoga als therapeutische vorm om lichamelijke klachten te verhelpen. Het uitgangspunt is dat de bovenrug recht moet zijn om bewegingen goed door te geven. Deze stand kan ontwikkeld en hersteld worden met specifieke oefeningen en door het gebruik van hulpmiddelen als een stripje en rolletje. Bij CAY worden de bewegingsspieren ontspannen en vervolgens de houdingsspieren geactiveerd. Vaak kunnen hiermee verstijvingen en verlies van beweeglijkheid in het lichaam opgelost worden.

CAY komt voort uit de moderne yoga traditie en is ontwikkeld door Gert van Leeuwen.

Voor welke aandoeningen is CAY zinvol?

  • Lichamelijke klachten met betrekking tot de wervelkolom: rug- en nek pijn, stijve schouders, RSI, hernia en ook bekkenklachten.
  • Houdingcorrectie.

Wanneer:

donderdag 9.00 tot 10.15 uur

Docent:

Ilja Hoftijzer

De lessen worden gegeven in kleine groepen zodat er ruimte is voor persoonlijke aandacht en correcties. Er wordt gewerkt met hulpmiddelen als een strip en rolletje. Deze hulpmiddelen geven richting aan de ontspanning en zorgen ervoor dat deze aankomt op de plaatsen waar dit bedoeld is.