Linda van Wijk

Linda van Wijk

Na jaren lang te hebben gewerkt in het bedrijfsleven, besloot ik rond m’n 40ste het roer om te gooien en mij te gaan verdiepen in hatha yoga.

Dat heb ik gedaan bij de oudste opleiding in Nederland, de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Deze 4-jarige opleiding waarin naast yoga ook andere vakken zoals anatomie, filosofie en ademtherapie centraal staan, heb ik afgerond met als specialisatie chakra psychologie. Pas tegen het einde van de opleiding besloot ik ook yogalessen te gaan geven wat ik nu met veel plezier doe.

Yoga betekende eerst voor mij vooral het in evenwicht brengen van lichaam en geest. Na een periode van hard werken en diverse lichamelijke aandoeningen, nu een aantal jaren geleden, kwam ik door het doen van yoga zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans. Als je ‘op de mat’ staat, ben je namelijk niet alleen op een fysieke manier met de yoga houdingen (asana’s) bezig. Door elke oefening met aandacht en geconcentreerd op de adem uit te voeren, bereik je ook het denken. Zo kun je ervaren dat het in je hoofd steeds stiller en rustiger wordt.
Dit samenvallen van lichaam, adem en geest, vind ik persoonlijk het mooiste van yoga.

Mijn lessen bevatten afwisselend krachtige en ontspannen asana’s met tot slot een eindontspanning. Het gaat hierbij niet om de prestatie, wel om het opzoeken van de eigen grenzen om van daaruit meer ruimte en ontspanning toe te laten. Je oefent steeds binnen je mogelijkheden en deze kunnen per dag variëren. Yoga maakt je daar bewust van en geeft je de uitdaging om dit te blijven onderzoeken. Zo blijf je in verbinding met jezelf.

Linda is vaste inval docent Hatha yoga